Batranete?

Cand eram tanara ii priveam pe parinti si alte persoane „batrane” adica la o varsta ce depasea frumusetea fara riduri ca pe niste ceva inexplicabil, un recipient gol de emotii. Cel mult le atribuiam indirect suparare, intelepciune(uneori), drag de nepoti, amaraciune, o anume aroganta a varstei inaintate, niste fiinte de pe alta planeta.

Imi este clar haul ce se casca intre generatii, lipsa de comunicare, un hau ce se casca vazand cu ochii, cu fiecare an prin care inaintam. Daca am fost tineri, si am fost, acum daca avem norocul sa ne amintim sincer de cine si cum am fost,dar cei tineri nu au de unde sti cine sunt si cum sunt cei ce imbatranesc. Nu au cum sa se puna in pielea noastra, nu au trait varsta inaintata iar noi nu le spunem ca ne simtim tineri, fara varsta, ca si la cincizeci de ani te mistuie flacara iubirii, te indragostesti, traiesti sentimente frumoase, mai esti capabil sa muti muntii din loc, ca totul este la fel ca si atunci cand ai fost tanar, dar mult mai frumos, mai liber, mai domol si ca te mai dor salele, din cand in cand. In rest nu s-a schimbat nimic.
Distanta dintre tineri si batrani este asa de asemanatoare ca si cu viu si mort. Cei batrani, parca ar fi trecut deja intr-o dimensiune straina, undeva dincolo.
Suntem de vina. Suntem de vina ca ne retragem din viata, ne indepartam de cei tineri, in aroganta noastra de intelepti batrani, ca noi, vezi doamne, am facut pana acuma nu stiu cat, ca ne-am adus aportul nu stiu cum si ne inchidem intr-o coaja oribila pregatindu-ne de timpuriu decesul lent in singuratate. Dam sfaturi si pretindem de la cei tineri, o gramada de chestii cand am putea sa fim asa cum ar trebui sa fim pana la capat: modesti in bucuria de a fi, deschisi si comunicativi lasand uitata pretentia ca am fi mai buni decat cei ce vin  dupa noi. Batranetea nu este un garant pentru intelepciune. Scapam momente importante si ferici colosale evitand tineretea care se dezvolta in urma noastra si ignorand-o parca invidiosi.
Ma bucur ca am 51 de ani, ma bucur ca ma simt tanara si ma bucur ca pot sa comunic aici si nu numai, descriind cum sunt, cine sunt, ce simt. Parca ar fi un raport de undeva de pe o alta lume: planeta batranilor. Nu, oamenii nu imbatranesc niciodata, doar corpul se mai ramoleste, interiorul emotional ramane mereu tanar. Daca ii dam voie. Dragi tineri: refuzati sa imbatraniti si veti ramane vesnic tineri.
A voastra
Smaranda

Reclame

6 comentarii

 1. Este așa cum spui tu, dar m-ai lăsat pe gânduri, nemaiștiind ce să-ți spun. Nu, n-am îmbătrânit într-o clipă, dar mi-au fugit iarăși gândurile de nu le mai pot prinde. 🙂
  Mă gândeam la cât de tinere sunt simțirile noastre uneori și cât de reacționar pare a ne fi trupul. Iar asta îmi pare nedrept.

  Apreciază

  Răspunde

   1. Dacă-s hipnotice este de rău, că alea sunt din zona sublimului. A sublimării și subminării personalității, fie ea fizică sau nu. Greu de găsit, greu de răpus! 🙂

    Apreciază

   2. Vezi? Tocmai azi scriai pe blog ceva despre complicat. Ti-ai trimis singur in scris un indiciu. Probabil.
    Cand am spus greu, am gandit automat imposibil. Aici ai gasit inconstient, probabil, un zid.

    Apreciază

 2. Sincer, nu știu ce să spun. Nu știu pârghiile hipnozei, nu cred că am simțit-o vreodată, asa că nu am repere. Dacă are ceva din sistemul telepatic, atunci ar trebui să pot simți semnalul cumva. Dacă este pe sistem subliminal… Aici numai energia interioara poate face ceva.
  La reclame reușesc să ma împotrivesc, adică să nu înregistrez în interior semnalele lor. Mai departe chiar nu mai știu.
  Dar, după cum știi, eu gândesc, analizez, poate prea mult.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.