România curată

Scrisoare celor tineri
Dragii mei,
În ultimii ani mi-am făcut gânduri și am observat una alta în legătură cu lumea, cu România în special.
Când încercam să dau sfaturi venea repede din România un răspuns: da nu știi tu cum este în România. La noi ca la nimeni.
Am avut două cazuri printre cunoscuți de persoane care după ani mulți petrecuți în străinătate s-au întors în țară. Din optimismul inițial nu a rămas mare lucru. Din discuții aud același lucru: tu nu mai știi cum este în România, la noi ca la nimeni.
Parcă ar fi acolo o gaură neagră ce înghite optimiști, înghite energii creatoare și le transformă în resemnare, în supărare, în lipsa de șansă.
Poate că aveți dreptate și eu nu știu cum e România.
Sunteți tineri, plini de energie, de elan. Nu permiteți să vi se fure, nu permiteți să fiți aruncați în genunchi, nu permiteți resemnare.
România începe cu tine. Acolo unde ești tu și poți schimba ceva, în tine, la tine acasă, la tine în curte, în familie, printre vecini, la lucru. Începe cu lucruri mărunte și nu accepta ideile îmbătrânite de la părinții, vecinii și concetățenii tăi.
Sunteți mai puternici decât noi părinții voștri, sunteți mult mai inteligenți decât am fost noi pe vremea voastră, sunteți mult mai deschiși la minte și la suflet decât am fost noi vreo dată.
Nu plecați capul, nu închideți inima, nu resemnați. România este acolo unde ești tu, România este așa cum ești tu.

Anunțuri

6 comentarii

 1. Ai punctat foarte bine!
  Și pe mine mă miră lipsa de reacție a tinerilor. Iar reacția normală nu ar fi părăsirea țării, ci schimbări în interiorul ei. Iar adevărul, spus cu voce tare, ar fi un prim pas.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

   1. Motivele noastre de „ședere” sunt altele decât resemnarea (cel puțin la mine).
    Cred că modul în care încearcă tinerii, este neconform cu realitatea vieții cotidiene. Unii nu cred în acțiunea directă, iar alții sunt deziluzionați de sistemele manipulatorii care „confiscă” unele din acțiunile lor (vezi „colectiv”). Și ar mai fi unii care cred că cei din clasa politică se pot schimba, uitâd că aceștia sunt legați între ei cu multe, foarte multe verigi ale unui lanț al slăbiciunilor, să zicem.

    Apreciază

 2. Smaranda…din Germania, de aiurea se vede…AIUREA. Toată viața am fost un rebel inregimentabil. Am fost în 89 în toate punctele fierbinți ale loviturii de stat, mai puțin la televiziune. Știu cum stau lucrurile la…firul ierbii. Sistemul comunist, adică egoismul, ego-ul ridicat la rang de…artă, se practică în Romania de 25 de ani, adică se autoperfecționează.
  Despre care tineret vorbești?! Cel educat, cel ce a făcut ochi într-o asemenea lume bolnavă?! Cu cine să lupte, cu părinții, rudele și dascălii lor?! Cu prejudecățile, condționările, cu SISTEMUL vetust, dar bine anchilozat în toate instituțile statului ?!
  Este moral ca noi boșcălăii, care n-am făcut decât să dăm din clanță, care ne-am educat copii în mentalitatea de sclav perfect, adică sclav ce se crede liber, să venim acum să le cerem să repare neputințele, lașitățile noastre ?! Unii au fugit, alții au făcut compromisuri scabroase cu sistemul, alții au făcut politica struțului, sau s-au dat după cireș…și acum cu toții am găsit vinovatii. Tinerii, care acceptă inacceptabilul, care nu fac nimic trebuie arătați cu degetul. Dar bine fraților, legea Atracției ne-a dat lumea ce a găsit-o reflectată în NOI.
  Voi scrie cât de curând un articol despre…MINCIUNĂ și de câte feluri este ea…

  Apreciază

  Răspunde

 3. Sistemul mondial,al materialismului si umanismului lipsit de valorile autentice ale întelepciunii,(valori pe cale de disparitie din sistemul mondial),se manifesta în Romania,mai pregnant decât oriunde pe pamânt.
  Vinovat sunt doar eu,ignoranta,si egoismul ce-mi satisfac existenta,iar schimbarea trebuie sa înceapa în interiorul fiintei mele,prin inversarea polilor launtrici ai perceptiei valorilor,printr-o revolutie autentica,o lupta împotriva sinelui înselator,al „sarpelui” tentatiilor înselatoare,amagitoare, ce ne goleste de plinatatea IUBIRII AUTENTICE ETERNE.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s