Frigiditate și impotență

Ia, să vă dea tanti Smaranda un subiect de gândit și o temă de discuție, ca să nu vă plictisiți până vin eu de la lucru.
S-a inventat pastila miracol, pentru el. Da, acum, aflu că pe piața americană a apărut pastila miracol pentru ea, așa cum se și cuvine… rozie. Că ea poate dacă musai trebe, dar ca să aibă săraca și ea libidou și să mai ajungă și ea la un orgasm, dacă nu iese pe cale naturală, industria farmaceutică vine în ajutor cu buzduganu chimic.
Frigidate și impotență, iată încă două cuvinte cu umbră socială căci este musai să vrei și să poți. Iară cine nu vrea și nu poate, duce cu el/ea, un handicap care după caz este privit cu milă sau cu reproș.

Reclame

25 de comentarii

 1. Nu știu cum e la femei, dar pe la noi, după o anumită vârstă, bărbații își abandonează viața sexuală pentru cea etilică. Probabil mult mai interesantă și aventuroasă (de obicei după sex nu te culege nimeni din șanț).

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

 2. Frigiditatea este termenul utilizat pentru tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale (HSDD). Aceasta disfunctie sexuala la femei este acelasi lucru cu impotenta in cazul barbatilor.
  O femeie nu poate fi suficient de excitata pentru a dori sa aiba relatii sexuale. Vaginul ei nu este suficient de lubrifiat, deoarece are o dorinta sexuala scazuta. Nu exista nici un raspuns real la penetrare, deci nu exista sanse de a ajunge la orgasm.
  HSDD nu include cazurile in care femeia nu are dorinta sexuala deoarece este epuizata sau bolnava, cand copiii bat la usa dormitorului, daca are probleme la locul de munca sau este intim implicata cu un barbat care nu o excita.

  Majoritatea oamenilor au o idee gresita despre femei. Ei cred ca acestea sunt ca o masina in care poti introduce o moneda pentru a o face sa functioneze. In acest caz, penisul reprezinta moneda care sa porneasca masina, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie suficient pentru femei sa simta dorinta sexuala din moment ce au un penis in vagin si sa fie capabile astfel sa ajunga si la orgasm.

  Dar nu, asta nu inseamna HSDD. Asta inseamna doar un partener care nu are nici cea mai vaga idee despre sex si corpul tau. Totodata, nu ai HSDD daca nu ajungi la orgasm de fiecare data cand faci sex. Daca HSDD ar fi inclus toate aceste cazuri, fiecare femeie din lume ar fi frigida. Si nu suferi de aceasta disfunctie sexuala daca nu raspunzi la un barbat care este ciudat, nu stie cum sa-si foloseasca penisul, se grabeste sau se gandeste numai la el.

  Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale este ceva complet diferit, un lucru mult mai serios. Pe scurt, daca o femeie sufera cu adevarat de aceasta disfunctie sexuala, ea nu se poate bucura de sex in ciuda faptului ca isi iubeste partenerul si nu are nici o teama fata de sex.

  Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuala este o problema diferita fata de impotenta, care este de obicei cauzata de nervozitate si alte lucruri banale. HSDD este specifica pentru fiecare femeie, asa ca este dificil sa gasesti solutia potrivita intr-o carte sau cerand sfatul unui prieten. Anumtia cazuri rare de HSDD sunt usor de rezolvat. De exemplu, pilulele contraceptive sunt adesea cauza pentru dorinta sexuala scazuta, precum si maternitatea sau durerea experimentata in timpul penetrarii.
  oate aceste probleme pot fi rezolvate de un ginecolog si reprezinta motivele evidente pentru un libidou scazut si incapacitatea de a avea orgasm. Daca problemele tale nu au nici o legatura cu cele mentionate de noi si ai un partener cu care poti discuta deschis despre sex si problemele tale si ai eliminat deja factorii care te fac sa fii sexual rece, dar tot nu te simti satisfacuta de nimic, este recomandat sa iti faci o programare la un psiholog sau psihiatru, caruia ii poti spune problemele tale cu incredere. Combinatia de cauze fizice si psihologice ale HSDD este foarte complicata, astfel incat nu iti putem da nici un sfat util, care sa te ajute cu adevarat.
  Cand descoperi un tip de stimulare care iti ofera placere, indiferent ca o faci singura sau cu ajutorul partenerului, include si actul sexual si foloseste-l in intregime. Incearca sa afli ce iti place si ce te satisface. Experimenteaza jucand roluri si folosindu-ti imaginatia. Daca tot nu te exciti, vorbeste cu un consilier profesionist pentru cupluri, impreuna cu partenerul tau.

  Impotenta, lipsa erectiei
  Impotenta este definita, în general, ca dificultatea sau imposibilitatea obtinerii orgasmului de catre barbat.

  În cele ce urmeaza ma voi referi la impotenta erectila, care se caracterizeaza prin imposibilitatea permanenta a babatului ,de a obtine si mentine o erectie a penisului suficient de rigida, pentru a îndeplinii un raport sexual.
  Impotenta functionala si aici este vorba de impotenta tinerilor fara experienta sexuala sau unor esecuri la primele contacte sexuale cu o partenera noua. Aceasta poate aparea chiar si în cazul unor barbati normali si sanatosi.

  Reprezinta 30%-50% dintre impotente.

  – Impotenta organica, care se datoreaza în principal existentei unor leziuni vasculare sau neurologice.

  Reprezinta 50%-70% dintre impotente.

  Înainte de a prezenta factorii care predispun la impotenta, în cazul celor doua tipuri, trebuie mentionat faptul ca, frecvent, impotentei oganice datorate unor disfunctii organice, li se asociaza problemele psihologice ajungându-se astfel la un cerc vicios în care, cele doua tipuri de impotenta se preced. În general, dupa ameliorarea impotentei organice, se poate instala foarte usor cea functionala, datorita fricii de esec în reânceperea unei vieti sexuale normale!

  Oamenii au tendinta de a exagera. Este un principiu care functioneaza si în cazul vietii sexuale. Chiar daca prejudecatile legate de sex ,nu se mai fac atât de simtite, teama de esec si judecata partenerului sexual este un factor psihologic, suficient de puternic pentru a crea conditiile instalarii unei impotente functionale (psihologice).
  Factorii care pledeaza în favoarea originii functionale (psihogene) a impotentei:

  – debutul brusc al relatiilor sexuale;

  – diserectia selectiva (aparitia impotentei doar în cazul unei partenere, ea disparând în cazul alteia);

  – existenta erectiilor matinale sau nocturne;

  – amelioarea potentei la iesirea din mediul cotidian (ex. în perioada concediului);

  – prezenta unor probleme piho-sociale (probleme profesionale, chestiuni economice, certuri între parteneri);

  – tratamente cu unele medicamente;

  – intoxicatia cu tutun, alcool sau droguri;

  – prezenta unor probleme existentiale importante care se desfasoara pe perioade mai lungi de timp, saptamâni, luni.

  Factorii care pledeaza în favoarea originii organice (lezionale) a impotentei:

  – instalarea progresiva a diserectiilor;

  – lipsa libidoului;

  – interventii chirurgicale sau traumatisme la nivelul bazinului mic;

  – diabetul zaharat;

  – arteroscleroza, hipertensiunea arteriala, arteriopatia periferica, antecedente coronariene.

  Dupa cum ai observat exista o serie de factori care pot duce la instalarea unuia dintre tipurile de impotenta. În general, impotenta are la baza mai multi factori ,însa nu este obligatoriu ca actiunea unuia sau a mai multori factori, din cei enumerati mai sus, sa duca obligatoriu la impotenta. Depinde de predispozitia individuala, de particularitatile psihologice ale individului, de climatul social si conjugal, daca acesti factori devin sau nu nocivi.

  Întrucât instalarea ipotentei organice impune existenta unor afectiuni care necesita consultarea unui specialist si urmarea unui tratament, ma voi limita la o prezentare succinta a celuilalt timp de impotenta si anume a celei functionale ( psihogene) care în unele cazuri se poate elimia prin vointa proprie a subiectului.
  Teama de esec duce, în special la adolescenti si tineri la o inhibitie a erectiei datorita emotiilor negative (neâncredere, resentiment, frica de a nu satisface pretentiile sexuale ale partenerei).Un asemena esec este trait de cel în cauza ca un adevarat dezastru, pe planul autoaprecierii, mai ales daca subiectul este neâncrezator în virilitatea sa.

  Barbatul suferind de impotenta,realizata printr-un astfel de mecanism, este permanent preocupat în timpul întâlnirilor sexuale de rigiditatea penisului, în loc sa se lase purtat de senzatiile erotice. Tocmai acest control voluntar are ca rezultat o diminuare a erectiei, sau daca ea nu a avut loc, ea nu se mai produce. Repetarea acestor nereusite, îl face pe cel în cauza, sa evite situatiile intime cu partenera, fapt care, pe termen lung, duce la diminuarea libidoului.

  În aceasta situatie este foarte importanta reactia partenerei fata de situatie, o reactie inadecvata inducând subiectului un sentiment de devalorizare si culpabilitate, care agraveaza impotenta si deregleaza armonia sexuala a cuplului. De cele mai multe ori, în asemenea împrejurari diminuarea dorintei sexuale si diserectia se asociaza cu ejacularea precoce.

  O alta forma a impotentei functionale (psihogene) poate sa apara sporadic, pe fondul unui consum fizic si psihic intens (oboseala) la barbatii cu preocupari extra-sexuale intense si sustinute, în cazul unor conflicte conjugale temporare, în cazul unor insuccese sociale sau esecuri profesionale.
  Impotentele psihogene pot aparea si la barbatii care în copilarie sau adolescenta au fost victimele unor traumatisme si violente sexuale. De asemenea, frica de a nu lasa însarcinata partenera sau frica de contaminare cu boli venerice pot fi cauza impotentei psihogene.

  Daca ,pâna acum m-am referit la modul în care apar si se instaleaza diferitele forme de impotenta psihogena, în continuare ma voi referi putin si la modul în care subiectul poate sa se trateze.
  Indiferent de tipul de impotenta, o importanta foarte mare o are partenera si modul în care ea reactioneaza la imposibilitatea de cele mai multe ori repetata a partenerului de a duce la bun sfârsit actul sexual. Atitudinea pozitiva si întelegerea din partea acesteia, coroborata cu dorinta de a readuce armonia sexuala în cuplu, pot fi un început în eliminarea unora dintre factorii psihogeni.

  Atitudinea celui în cauza este de asemenea determinanta. Inducerea unei gândiri pozitive si constientizarea faptului ca, exista o problema care necesita un remediu, si care de cele mai multe ori este relevata cel mai bine de o persoana cu pregatire corespunzatoare (medic), este un pas hotarâtor spre vindecare.

  Negarea existentei unui dezechilibru psihologic sau poate chiar a unora de origine organica, nu fac decât sa izoleze subiectul în spatele sentimentelor de devalorizare care îi vor agrava impotenta.

  Cel mai bun sfat, în asemenea cazuri este consultarea unui medic specialist si urmarea unui tratament medicamentos specific tipului de impotenta la care se adauga psihoterapia individuala, tehnici de relaxare, psihoterapia de cuplu sau reflexoterapie nazala.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Foarte important și interesant comentariul tău. Mulțumesc mult. Ideea din spatele articolului era una în direcția conspirativă: spune-i omului mai des că nu-i normal sau este bolnav, ai răbdare 10-20 de ani și vii pe piață cu un produs chimic cu o grămadă de contraindicații și uneori periculos chiar, făcând promisiuni roz sau albastre. Apoi cuvintele în sine care adeseori sunt folosite jignitor.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

  2. Dar, citind încă odată comentariul tău, trebuie să recunosc că despre sexualitate există încă o grămadă de mituri și povești și este încă un subiect de discuție care ne atinge neplăcut sau chiar penibil.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Așa este. L-am atins doar în trecere ca să incit la gândire și autorefleție.
    Din altă perspectivă privit, io râd amu. Să-ți spun de ce. Mi-am amintit de filmul „În pușca goală” cu Leslie Nilson, acela în care profesorul a fost răpit și scena de la conferință unde publicul dorme și trebuiau treziti discret.
    La articolul acesta am avut dintr-o dată 46 de vizitatori unici, față de 20 cel mult în mod normal. Ceea ce înseamnă că subiectul este sensibil și de interes.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Și eu care vorbeam despre transcederea sexului?!
  Bineînțeles, toate la vremea lor, cu toate că ”vremea” este întotdeauna ACUM și AICI.
  Indiferent de culoarea pastilei, obsesia alergatului după placere ca scop în sine, este imatură. Sexul, ca una dintre modalitățile de exprimare a iubirii, este absolut normal, este o poartă în spre extaz. Fără energia transcensă a sexului, așa zisa iluminare, este imposibilă. Dar nici iluminarea nu reprezintă un scop. Ea este una dintre stările normalității.
  Dar să revin la…cestiune. Nu cred în psihanaliză, în pastille, în tot felul de tehnici erotice…Cred în IUBIRE, în acest panaceu universal, fără de care sexul este o expresie subanimalică. Pare simplu, dar noi am complicat atăt de mult normalitatea, încăt am devenit anormali, adică… neiubitori.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Sexualitatea este o temă care interesează pe toată lumea și cu toate aceste încă nu este discutată competent, științific studiată suficient. La televizoare se dau filme în care mai toate conțin secvențe de sex, să nu mai vorbim de industria porno, tot al treilea produs este publicizat prin aluzii sexuale. Iar tema în sine… rămâne în umbră sau chiar este îndepărtată de esență, strâmbată și schilodită în fel și chip.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

   1. Aici, părerea mea se detașează oarecum de a ta. Urgii și aberații sexuale cunoaște istoria încă dinaintea bisericii la care cred că te referi. Denaturarea sexualității și despărțirea ei de iubirea în sine este mult mai veche decât biserica. Ce a făcut biserica din necunoștința fenomenului este că au pus interdicții de tot soiul și au măturat cazul sub preș. Astfel că virusul pornografic a putut să se dezvolte și să se înmulțească în incubatorul ignoranței. Eliberarea sexuală în vest, în secolul XX, consider că nu a făcut nimic decât să spargă buboiul. În mod normal ar trebui să asistăm încet dar sigur la vindecare prin clarificare.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Biserica a culpabilizat sexul, l-a îngrădit, a generat frustrări. De acestea toate nu numai biserica creștină se face vinovată. Pe de altă parte, biserica, morala religioasă din vremuri străvechi, a încercat să stăvilească cumva sexul, excesul sexual , o plăcere foarte ușor de abordat singur, cu parteneri sau în grup. Cum oamenii nu înțelegeau de vorbă bună, au apărut tot felul de reguli îmbrăcate mistic, ocult pentru a reglementa cumva excesul.
    Apoi religia și în special cea creștină, consideră plăcerea, în general, păcat, pacat care generează frustrări și defulări. Se spune că fidelitatea este o mâncărime cu interdicție de a te scărpina. Atunci te ”mănâncă” din ce în ce mai tare. Asta s-a petrecut și cu sexul, despre care a fost și încă ne mai este rușine(?!) să vorbim deschis. Tot educația religiosă este vinovată, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru.
    In orientul îndepărtat, acolo unde religia este mai ”luminată!, sexul este tratat mult mai aproape de adevăr.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Am citit replica dată de tine lui Călin și aș veni cu o completare, puțin diferită de părerea ta, dar fără să o contrazică propriuzis. Eliberarea sexuală din secolul trecut îmi pare că nu a spart buboiul, ci l-a ajutat să crească si mai mult, căci nu vine cu lămuriri reale, ci doar cu presupuneri și cu declarații că „așa este bine”, dar fără justificări ale acestui bine. Eu am impresia că, în loc să clarifice, mai mult a creat incertitudini. Totul pare permis și corect, deși nimeni nu cercetează efectele pe termen lung ale acestor zise libertăți sexuale. Mie îmi pare că toate se leagă de subiectul tău, pastilele roz sau bleu, de inducerea unor stări de dezechilibru psihic cu certe rezultate fizice și demografice. Ai punctat bine și în replica dată lui vosipetar, spune omului că este anormal, apoi vii cu așazise remedii chimice, cărora nu vrei să le faci cunoscute adevăratele efecte pe termen lung.

  Într-adevăr, problema sexualității este deosebit de complexă și pare că nu se dorește a se da răspunsuri, ca într-un fel de conspirație mondială. Oare nu sexualitatea subjugă cu mare ușurință? Parcă vorbeai de curând despre seducție?

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. De fapt da! De la spargerea buboiului confuzia și manipularea parcă a devenit mai mare și prin mediatizare. Poate că sunt paranoidă dar mi se pare și mie că în loc să fie obiectiv clarificată, sexualității (deja prost înțeleasă) i se dă o importanță exagerată. Completarea ta este perfectă și binevenită.
   Mă mai gândesc însă, împăciuitor, că dacă-i dai un impuls pendulului acesta balansează dintr-o extremă în alta până va ajunge cândva din nou la echilibru.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Dacă oscilațiile pendulului sunt întreținute de așazise noutăți sau „cercetări” în domeniu, nu văd cum s-ar mai ajunge iar la starea de echilibru stabil. Probabil că și eu sunt paranoid, ca și tine.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Eu aș spune că nu noi doi suntem paranoizi, ci aceia care întrețin o stare de incertitudine voită, de instabilitate într-un domeniu sau altul, căci nu numai sexualitatea se găsește într-o asemenea stare de balansare comandată, ci și multe altele, printre care și sistemele financiare, cele care, în fapt, conduc lumea.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Mi-ai pus mingea la plasă… cu sistemul financiar. Am și aici o observație semiparanoidă. Să văd dacă am chef să-i dau azi drumul. Și în rest… ai dreptate.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s