Povești cu bani

Mai aduc la masa rotună o temă de discuție: banii. Banii „lichizi”.
Se vorbea la televizor că politicieni germani se joacă cu gândul să scoată din uz bancnotele de 500 de euro și cu timpul și scoaterea din uz a banilor lichizi. Motivul care cică ar sta la baza acestor idei ar fi reducerea traficului de bani de care se folosesc cei care fac spălări de bani și influența pieței negre.
Aceste discuții au produs indignare în rândul populației și zic eu pe bună dreptate. Imaginațivă că banii voștrii sunt în directa custodie a băncilor. De aici până la controlul definitiv asupra populației nu mai este decât un pas mic. Este suficient însă să se întâmple un incident banal cum ar fi o erupție colosală de soare care să pună o parte bună din planetă în incapacitatea de a folosi curentul electric și de ajunge la datele păstrate pe computere.
A fost luat un interviu unui director de bancă-dacă nu mă înșel- cerândui-se părerea. Acesta spune că și intenția de a scoate din uz bancnotele de cinci sute este o aberație politică, deoarece marea majoritate a transferului de bani spălați, se face prin intermediul băncilor și nu prin transportul de valize cu bani la purtător. Renunțarea la banii lichizi ar fi o dovadă de tutorizare a populației, ceea ce nu s-ar dori.
Ca un rezultat direct la discuțiile de mai-sus, observ prin magazine și în rest, oamenii au început să plătească mai rar cu carte și folosesc mult mai des plățile în bani lichizi.

Reclame

12 comentarii

  1. Așa cum vorbeam la un moment dat cu Mugur, dacă aș fi paranoidă-nu că nu încep să devin 🙂 – aș spune că se creează conștient oportunități și se pregătește terenul, pas cu pas. Ce am observat de când locuiesc în Germania? Se aruncă pe piață o idee. Populația răspunde cu modificarea obiceiurilor, reacții de indignare. Vine unul și-i liniștește că nuuu se poate și nu se vrea. Apoi pauză în timp ce se discută la infinit și pro și contra, aparent de persoane neimplicate. Între timp populația se obișnuiește cu ideea indiferent că-i place sau nu și când se revine cu ea, populația este mai permisivă și mai curioasă să-și pună singură la gât sau la picioare, următorul rând de lanțuri. Sunt curioasă unde ajungem!

   Apreciat de 2 persoane

   Răspunde

   1. Rețeta asta nu este nouă și este destul de mult aplicată nu numai acolo, la voi. Îți amintești de zvonerii și răspândacii noștri din vremurile „apuse”? Făceau absolut același lucru. Sistemul este folosit pentru a vedea impactul emoțional al unei măsuri asupra populației, dar și, cum ai spus tu, pentru a obișnui oamenii cu ideea unei anumite schimbări, astfel încât șocul la aplicarea ei să fie cât mai mic. Dacă nu mă înșel, este una dintre metodele descrise într-un manual de manipulare.

    Apreciat de 1 persoană

 1. Ne îndreptăm tot mai mult către moneda electronică, pentru că ne costă prea mult să tipărim bancnote sau să batem monedă, față de valoarea lor reală, căci inflația este galopantă, dar se dorește menținerea ei în zone mai puțin văzute de populație. De asemenea, este și modalitatea de a ține sub obroc lumea, astfel încât să nu putem ieși de sub „tutela” bancherilor, care și conduc lumea. Și ar mai fi o modalitate de supraveghere a obiceiurilor fiecărui om, astfel încât să poată fi dus acolo unde „se dorește”.
  Cam asta ar fi, pe scurt, părerea mea paranoidă.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Eu chestia asta cu inflația nu o înțeleg. Până nu demult era bai, că-i inflație. Amu îi bai că rata inflației este prea mică. Sunt prea mulți bani și sunt puțini cei care lucrează cu ei?

   Apreciază

   Răspunde

   1. Inflația a schimbat semnul, devenind pozitivă, ceea ce nu convine producătorilor, care trebuie (sau așa ar fi normal) să schimbe prețurile.
    Am citit pe undeva că se încearcă luarea de măsuri pentru stimularea cumpărării de produse, pentru a putea menține nivelul prețurilor. Nu te gândești că această deflație majoră afectează în primul rând marii producători? Crezi că se gândește cineva la cumpărător? Să fim serioși!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ar mai fi un aspect. Deflația a fost produsă de scăderea prețului petrolului. Dacă se dejoacă deflația, se poate ajunge din nou la un preț dorit și acceptat al petrolului, unde sunt mari interese.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Am încercat să înțeleg jocurile astea financiare dar îmi prind mereu urechile. Acum mulți ani vorbea cu un cunoscut ocazional car mi-a explicat cum funcționază spălarea de bani, dar deși am crezut că am înțeles, peste scurt timp am uitat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.