Reacții

Observ cu interes reacția maselor în Germania. Azi vorbesc de ceva care mie mi se pare pozitiv.
Bineînțeles problemele de mediu sunt de ceva ani buni intens mediatizate, populația este destul de sensibilizată. S-a mai vorbit și în alte dăți despre poluarea mediului, a apelor în particular, cu material plastic și nu am observat decât acțiuni sporadice ale unor oameni care-și duc cu ei la magazine propria plasă de cumpărături sau la piață cu cutiuțle personale pentru a economisi pungi și ambalaje din plastic.
Acum câteva luni, 2 sau 3, a apărut la televizor un documentar mai concret despre acest lucru unde se arăta mai evident, cu degetul la practica magazinelor de îmbrăcăminte și nu numai care pun gratis la dispoziția clientului, pungile de plastic.
În decurs de 2-3 săptămâni, multe lanțuri de magazine, precum C&A, H&M și nu numai, au pus preț pe pungile de plastic, astfel ca, clientul să se gândească mai bine dacă vrea sau nu una.
Ce observ la noi la magazin: din 10 clienți 5 au deja o plasă de cumpărături, 1 duce papucii în mână, 3 întreabă cât costă plasa și dacă-i gratis, doresc una (noi avem pungi de hârtie), 1 vrea plasă fără să întrebe nimic.
O reacție aproape spontană și fascinantă.
1. Suntem sensibili la problemele de mediu, dar dacă ne atacă la buzunar devenim și mai sensibili.
2. O oportunitate a magazinelor să pună un preț bun pe plase (10, 20 de cenți), plase care la prețul de aprovizionare costă eventul 1, 2 cenți și poate mai puțin. Speranța mea este că veniturile din vânzarea plaselor să fie folosite în acțiuni de curățarea apelor și mediului. Așa ar fi fain.

Reclame

4 comentarii

 1. La noi există un preț, dar nu al plasei de plastic, ci pentru ecologizarea acesteia, undeva pe la 20 de bani per bucată la cele mici.
  Nu ca să mă laud spun asta, dar eu am trei sacoșe de pânză la mine, aproape permanent, rar să rămân doar cu una singură. Adesea vânzătorii se miră când le spun că nu vreau sacoșa lor de plastic. Normal că mă folosesc de micuțele pungi în care trebuie pusă brânza, spre exemplu, dar admir practica unor magazine care folosesc hârtia plastifiată pentru aceasta, ambalaj mult mai puțin invaziv pentru mediu.
  Un alt lucru bun ar fi să renunțăm la îmbrăcămintea din „plastic”. Și aici sunt o sumedenie de materiale invazive pentru mediu. Nu mai trebuie să spun că fibrele naturale sunt mult mai confortabile, chiar dacă mai trebuie călcate uneori. 😀

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Spre rușinea mea trebuie să recunosc, că uit uneori să duc plasa de pânză cu mine. Dar acum am primit de la angajator, fiecare dintre noi, câte o plasă de pânză atât de faină că mi-e drag să o port.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Eu doar am transformat obiceiul „pungii” din vremurile apuse, cu sacoșa de pânză. De ce am trei? pentru că niciodată nu știu ce și cât cumpăr. Sunt produse ce trebuie purtate separat, așa că voi avea nevoie de mai multe sacoșe.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.