Definiție

Am preluat cuvântul sărăcie.
Doresc să mă ajutați pentru o definiție. De la ce nivel financiar în sus se poate spune despre cineva că este înstărit sau bogat?
Aștept păreri. Până atunci încerc să pun în cuvinte câteva din amintirile legate cumva de accest cuvânt.
Banii au fost totdeauna un motiv de îngrijorare, sau mai bine zis,lipsa lor. Grija zilei de mâine m-a însoțit până târziu în viață. Dar nu m-am gândit serios la sărăcie sau nu am conștientizat-o… până când în urmă cu ani buni, la televizor un neamț spunea că atunci când nu-ți poți permite fără griji financiare, ca atunci când ai chef să scoți bani din buzunar liniștit să-ți plătești o cafea spontan la o cofetărie… ești sărac.
Bang! Am rămas mută. Deci sunt săracă. Clar… pe atunci copiii erau mici, facturile mari, salariile căcăcioase. De atunci s-au schimbat multe și azi dacă am chef pot băga mâna în portofel fără să mi se strângă stomacu de groază, să-mi plătesc cafeaua sau înghețata. Asta înseamnă că sunt bogată? Sau înstărită?
Cum definim sărăcia? De unde începe a fi înstărit sau chiar bogat? Ce și mai ales cât trebuie să ai sau să nu ai,pentru a te încadra într-o pătură sau alta?

Reclame

20 de comentarii

 1. Depinde de fiecare, ce asteptari are. Unii se multumesc sa-si traiasca viata linistit. Altii se simt nefericiti daca nu pot pleca in concediu si atunci spun ca sunt saraci. Fiecare vede saracia raportata la ceva si in functie de asta se considera sarac sau bogat.
  Daca ne comparam cu cei din unele tari africane, suntem bogati, zic…

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

 2. Nu-i simplă departajarea. Sărac ești, zic eu, atunci când nu-ți poți permite cele necesare traiului, când nu-ți poți permite să plătești toate facturile, când… Cândva spuneam că sunt sărac dacă nu-mi pot permite un trai decent, dar și decența aceasta este interpretabilă.
  Apoi, urmează nivelul decent, acela în care poți oricând ai poftă să bei o cafea într-un local decent, sau să mănânci o înghețată, sau… Iar ne lovim de termenul „decență”.
  Normalitatea o văd atunci când îți poți permite și un concediu „decent”, când îți poți petrece sfârșiturile de săptămână undeva, în afara urbei de domiciliu,…
  Cei înstăriți ar putea fi cei care-și permit schimbarea mașinii la câțiva ani (3-4), care își permit o vilișoară, o casă de vacanță, un concediu în locuri cu oarecare exotism, etc.

  Astea ar fi definirile date de mine, privind la nivelul țării noastre, nu la cel din alte țări, căci acolo este posibil să se diferențieze altfel aceste niveluri ale stării materiale. Și eu am cunoscut sărăcia, iar acum aș spune că am reușit să intru în categoria decenței. Dar nu-mi plâng nivelul meu, ci nivelul la care este menținută populația acestei țări.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Deci sărăcia ar putea fi atunci când deșite ostenești, nu-ți poți asigura natural un mod decent de trai: un acoperiș decent, mâncare și băutură, condiții decentede igienă corporală și sufletească și să nu uităm sănătatea cum spune dl. Nautilus.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

 3. Există, probabil, tot felul de standarde. Astfel încât unii bogaţi sunt mai săraci decât alţi bogaţi. Iar mulţi săraci sunt ceva mai bogaţi decât alţi amărăşteni. Mă bucur să spun că sunt bogat sufleteşte – fără exagerare -, ceea ce îmi provoacă o plăcută stare la început de săptămână. 🙂

  Apreciat de 3 persoane

  Răspunde

 4. Sărăcie/bogăție… fațetele uni singure monede. Nu există standard universal, sunt cuvinte ce pot fi corupte în fel și chip. Cine poate stabili ceea ce înseamnă un trai ”decent” sau ”indecent” ? Nimeni. Fiecare va avea standardele sale subiective. Cîteodată un lucru este scump, când ai mijloace și același lucru ieftin, când nu le ai…Este relativ.
  Consider că important este să nu fii legat de aceste mijloace, să fii liber de acestă cutumă sărac/bogat. Desigur, omul ar trebui să-și cunoască necesitățile REALE și să se comporte în consecință, indiferent de posibilități. Repet…ar trebui…ceea ce presupune o cunoaștere de sine, pe care nu-i preocupă pe cei mulți, iar cei puțini…nu contează. Crezi că se gândește cineva serios să nu risipească când are?! Nici vorbă, o va face în dușmănie, ca o defulare a frustrărilor de pe vremea când nu avea…
  Te poți bucura de bogăție, cum te poți bucura de sărăcie, deoarece este importantă este STAREA ta interioară, acolo este bucuria adevărată. Bucuria bohăției este trecătoare și însoțită de tensiune, de îngrijorări. Știi care este cea mai mare îngrijorare a unui om foarte bogat ?! …MOARTEA ! Că va TREBUI să moară, iar asta îi umbrește fiecare clipă, chiar dacă nu este conștient de asta.
  Este un subiect despre care …poate…voi scrie mai mult.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

 5. Esti sarac atunci cand capitulezi . Esti sarac atunci cand nu mai vezi frumosul din in jurul tau .
  Si cand mi-am dramuit banii si cand nu i-am mai dramuit , copacii infloriti si campul plin de maci mi-au bucurat sufletul . Niciodata nu a reusit sa ma inghete iarna , caci a venit mereu primavara cu flori si soare caldicel . Si crede-ma – puteam de multe ori sa inghet .
  Banii sunt necesari traiului de zi cu zi . Insa cu ei nu poti cumpara nici macar o clipa de afectiune . Poti cumpara un medicament scump insa niciodata nu poti cumpara o mana sincera care sa-ti stranga lacrima ce-ti pica-n poala .
  Ramane pe mai departe intrebarea :
  Unde incepe si unde se termina saracia unui om ?

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

  1. Ce spui tu aici, este înfiorător de adevărat. Lucrurile cele mai simple ca: un zâmbet sincer, o îmbrățișare caldă și curată, o mânâiere din drag curat…nu pot fi cumpărate cu toate averile din lume.

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.