Pretoria?!

La televizor merge un documentar cu Africa-Express… vocea prezentatorului plăcută mă însoțește peste tot în locuință unde mă ocup de una de alta. Documentarul l-am mai văzut de aceea nu țin morțiș să stau cu ochii ațintiți în televizor dar mi-s drag vocile frumoase care le însoțeșc… documentarele zic.
Se pomenește Pretoria iar eu sunt imediat cuplată cu o călătorie frumoasă în trecut.
Era pe vremea când eram hotărâtă să-mi amintesc de unde vin și cine sunt?!
A sosit timpul că simțind acut nevoia m-am așezat pe pat, am coborât în inimă, de acolo am urcat în ascensorul astral și cu o viteză uimitoare am fost catapultată în neant.Viteza de zbor era neașteptată și uluitoare, treceam ca o nălucă în zbor pe lângă sori, galaxii, nebuloase. Cu toată fascinația mea pentru toate, ele, nici nu am apucat să admir ceva că la scurt timp am aterizat pe o planetă, într-un orășel… nimic spectaculos dar deosebit de frumos.
Căsuțele micuțe, drăguțe sunt frumos coloate, foarte curate și cu gust înconjurate de grădinițe pline cu flori. Orășelul este așezat liniștit într-un fel de vale iar eu stau în drum pietruit, în dreapta mea dealul verde urcă abrupt și în față dreapta urcă trepte la fel de abrupte ca dealul, până sus.
Mă hotărăsc să urcă scările deși nu pot vorbi de o hotărâre în sine ci mai mult de o acțiune naturală de parcă aș fi știut unde merg.
Din când în când întorc capul și mă mir că nu am rău de înălțime atât de sus pare că sunt; dedesubt, la poalele dealului orășelul în explozia de culori, liniștit parcă doarme la soare și totul pare părăsit. Nici țipenie de ființă.
În vârf se întinde un platou iar scările se termină pe o platformă pietruită la intrarea frumos arcuită a unui templu enorm de mare construit cu totul și cu totul din aur. Îmi este greu să-mi obișnuiesc privirea și să o focusez pe detalii, atât de strălucitor este aurul în bătaia prietenoasă a astrului de zi.
Cu timpul disting zidul parcă făcut dintr-o bucată care înconjoară templul. Suprafețe perfect finisate și drepte alternează cu porțiuni sculptate, din loc în loc pe zid sunt piedestrale pe care tronează sculpturi uriașe tot din aur, reprezentând îngeri înaripați cu turle și trâmbiți. Deși tot complexul este maiestuos și întins pe un areal pe care mi-l imaginez considerabil, portalul care este păzit de două statui uriașe ce reprezintă doi dragoni înaripați, tot din aur, este destul de scund căci trebuie să te apleci ca să intri în templu.
Pe platforma de la intrare întâlnesc o familie cu copii, oameni normali, nu văd nimic special la ei, decât bunătatea, prietenia și sinceritatea ce izvora din ei, fericirea liniștită și evlavioasă. Îi întreb unde sunt localnicii iar ei îmi răspund simplă că sunt toți în templu unde se adună regulat să participe la oficieri de slujbe sfinte.
Sunt invitată să particip cu ei și mă bucur dar în momentul când am trecut portalul mi s-a rupt și filmul.
Știu doar apoi că sunt din nou pe platforma de la intrare unde îmiiau la revedere de la oamenii locului și promit că voi da curs invitației să revin din când în când acasă.
Apoi cad în corp.
Nici nu mi-a trecut prin cap să întreb numele locului, atât de normal mi s-a părut călătoria acasă.
Abia peste câteva zile, curioasă, m-am așezat din nou în meditație am refăcut legătura și am cerut numele: PRETORIA.
La trezire îmi era cunoscut numele dar nu mi-l aminteam nicicum de unde. Am googălit și… da.
Azi stau și mă gândesc: atâtea nume și cuvinte și…oare chiară noi oamenii le-am inventat sau le-am adus cu noi de unde venim? Azi nu mai sunt chiar așa sigură că știu răspunsul.
Când am coborât din pom oare cum am făcut că de la grrr, hrrr, crrrr, într-o perioadă destul de scurtă comparativ cu restul evoluției planetei și a celorlalte forme de viață am trecut la un limbaj atăt de complex și divers?

Reclame

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.