Îngrășământ

Într-un institut de cercetări din Germania, o echipă de oameni faini lucrează la reciclarea urinei.
Au realizat o instalație de recuperare a mineralelor și îngrășămîntului din urină.
Colectează urina(pentru asta au construit toalete speciale, destul de simple dar geniale, care preiau separat urina de fecale și o ghidează separat prin țevi, la subsolul clădirii, într-un recipient special) îi adaugă niște bacterii speciale care stabilizează amoniacul și-l transformă în… nitrați(cred). În bazinele instalației nitrații și mineralele se depun la fund și deasupra rămâne apa clară care poate fi folosită mai departe pentru clătirea toaletelor.
Depunerea rămasă fără miros (mirosul specific al urinei este dat de amoniac) este trecută prin filtre de cărbuni unde rămân particulele de medicamente, hormoni și alte impurități, apoi poate fi folisită ca îngrășământ chimic.
Specialiștii spun că ponderea de urină face 1la sută din cantitatea de apă de canalizare care ajunge la instalațiile de epurare a apei dar că, cauzează și cele mai mari probleme în clarificarea apei.
Fecalele separate în instalația de epurare a apei se supun unui proces de uscare și pot fi folosite ca și combustibil.

Reclame

9 comentarii

 1. Citeam pe undeva că urina, spre deosebire de fecale, nu este toxică și nici nu conține germeni patogeni. De asemeni, conține în mare parte doar excedentul de substanțe și hormoni, altminteri necesare organismului uman (dacă vorbim de urina umană). Se pare că se fac cercetări și cu privire la utilizarea ei ca medicament. Ca îngrășământ știam că se folosește „ca atare”, colectată de la unele animale.

  Apreciază

  Răspunde

   1. Corect!
    Și noi, bărbații, o mai folosim uneori ca dezinfectant și cicatrizant, mai ales dacă nu avem alternativa farmaceutică la îndemână. Metoda este veche, de pe când spițeriile nici nu existau.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Ca mai toate „descoperirile“ ştiinţei, aceste lucruri erau cunoscute de strămoşii noştri dar sub o formă primară. Natura rămâne totuşi cea mai puternică pe pământ, cu toate loviturile pe care le primeşte din partea oamenilor!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.