Frică

Am fost ieri la poștă. Oficiul poștal este autorizat, pentru bănci și alte instituții, să te certifice că ești cel de pe buletin, în cazul în care demersurile pentru credit sau alte treburi se fac online.
Am mai făcut așa ceva dar ieri la oficiu era un bărbat care foarte sever m-a mustrat cu privirea atent ca toate actele să fie în regulă. Am avut un sentiment foarte ciudat și m-am intimidat în așa hal că abia am pus semnătura pe formular.
M-am mirat eu de mine și am încercat să-mi dau seama de unde vine.
Și iată câteva chestii care au ieșit la suprafață.
Tânără fiind pe stradă m-a acostat un milițean și o oră întreagă m-a interogat de ce nu-s la școală, de ce nu-s la lucru…. Chestii, pentru mine neplăcute s-au discutat. Mai mult el. Venise și întrebarea dacă sunt încă fată mare.
Apoi, un coleg de școală fugise peste graniță. Prietenii și colegii mai apropiați au fost „invitați” în birourile securității la interogatoriu. Nu pot să spun nimic, au fost amabili dar intimidanți. Iarăși o oră sau două de interogatoriu.
Peste alți câțiva ani, fugind peste graniță la unguri, am fost depistați de grăniceri, cazați, foarte amabili într-un centru de primire pentru refugiați. Apoi securitatea maghiară… interogatoriu.
Așa obosită cum eram și terminată cu nervii mai ales că-mi părăsisem copilul de trei ani în grija bunicii soțului (deja ăsta un motiv de disperare) m-or luat la împins vagoane pe mine (cu soțul n-or avut treabă) și m-au făcut vită și stoarfă, că mi-am părăsit copilul în loc să-l iau cu mine. Cum să iau copilul cu mine, să fug peste graniță, la minus 7 grade, conștienți că, cu puțin ghinion puteam fi împușcați?
De-alungul vremii mulți oameni m-au condamnat, m-au numit curvă, ștoarfă, proastă, mamă denaturată și multe alte chestii.
Mi-e frică de oameni? Da! Mi-e frică de spurcăciunea emoțiilor din ei. Invidia, gelozia, ranchiuna, put. Sunt emoții incredibil de greu de suportat, incredibil de urâte. Mi-e frică de dușmănie, de ura din oameni.
Sunt emoții greu de digerat.
Și totuși… umblu.

Anunțuri

28 de comentarii

 1. Oamenii judecă fără să cunoască adevărul și chiar dacă-l știu, îl ocolesc…
  Eu mă liniștesc spunându-mi:
  Dă-mi putere Doamne să pot suporta,să pot ierta…căci Tu mă cunoști cel mai bine și Tu mă vei judeca.
  Încălzesc inima ta cu îmbrățișarea mea! 🙂 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

   1. Să zicem că un om este bolnav. Cum scăpăm de boală? O variantă este să îl omorâm. Nu mai poate fi bolnav dacă e mort. La fel și cu emoțiile negative, care sunt un fel de emoții bolnave: putem să le eliminăm, e și asta o variantă. Sau să încercăm să le vindecăm.

    Apreciază

 2. Frica este cel mai mare dușman al nostru. Generează și susține multe emoții negative.
  Dar, dacă nu ar exista ea, nu am ști ce-i acela curaj. Important este să o putem ține departe de noi, atunci când apare.

  Apreciat de 3 persoane

  Răspunde

   1. frica este strans legata de importanta de sine. ca si orgoliul, si altele..
    omul se simte asa important, asa sigur pe el, asa stapan peste toate cele incat vrea sa stapaneasca peste tot si toate de aici, din cer si de mai jos.

    frica nu este starea naturala a omului.

    mintii straine ii este frica. constiinta inimii radiaza iubire.
    dar cum mintea tot cauta lumina stand cu spatele la soare… urmareste umbrele.. 🙂

    frica trebuie pusa in lumina constiintei abia atunci dispare. trebuie luptat cu ea intr-un fel asa 24 din 24. pentru ca se retrage o vreme apoi vine marunt marunt.. pana cand la un moment dat, gata. dispare ca si factor decisiv.
    eu nu recomand sa o tinem la departe, ea devine astfel mai puternica. cu cat punem mai multa forta sa ne opunem exponential hranim si acea emotie.

    revenind.. importanta de sine = friga orgoliu mandrie si alte excese.. inclusiv bunatatea exagerata, generozitatea sau alte bune care in adancul lor au ascunse nevoia de apreciere, de a fi deasupra celuilalt. (vezi cartea emotii distructive daniel goleman cu dalai lama plus un grup de psihologi, filozofi etc)

    adaugam aici si propovaduitorii, care sunt o combinatie de frica perversa, au o bucurie rautacioasa cand tot vorbesc de pedepse, pacate, si altele, inebunitii fiind de faptul ca daca s-ar opri un moment din litania lor ar crapa la propriu.
    nu pot sa sada singuri, trebuie sa aduca adoratori habar nu au nici ei cui.
    si desigur sa fie apreciati si ascultati mult mult timp. pacatul lor nu? parca asa se zice pe limba lor.

    ps: smaranda draga ce noroc pe tine sa ai un mic mic mic „tiran” care sa te slefuiasca prin vorbele… luminate? 🙂
    ce ai facut de se tien scai? (si se jura ca nu fura.. )

    Apreciază

 3. Nu știu dacă frică e cuvântul potrivit, dar și eu simt asta. Poate mai degrabă dezgust. Nu că mi-ar fi făcut neapărat cineva ceva. N-am dat ocazia. Din cauza nesiguranței și timidității mele, am stat întotdeauna deoparte și departe de oameni. Asta mi-a dat ocazia să-i observ cu obiectivitate. Și da, m-a speriat deseori ce-am văzut că-și pot face oamenii unii altora. Astfel ca prefer…personajele în locul persoanelor.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Da, dar atunci nu trăim pe o planetă paralelă? Nu mă bag nici eu foarte mult în seamă doar atunci când mi-e musai. Am dat eu ocazia?Foarte probabil. Uneri însă nici nu este nevoie de așa ceva ca să aterizezi pe cuptor. 🙂

   Apreciază

   Răspunde

   1. Bineînțeles, inevitabil se întâmplă, deoarece ne lovim de oameni zilnic, chiar dacă nu ne apropiem. Eu mereu am considerat că e vina mea că nu ma pot integra și e probabil adevărat. Pe de altă parte, nici nu-mi doresc integrarea între astfel de oameni. Ar fi un inutil și uriaș efort.

    Apreciat de 2 persoane

   1. Eu prefer închisoarea. Și nu-mi îngrădește libertatea de exprimare pentru că nu-mi (mai) pasă deloc, dar deloc, de părerile altora. Nu mă afectează, nu mă schimba. Uneori mă amuza. 😀

    Apreciază

 4. Nu e bine deloc în „inchisoare’! Am trecut pe acolo dupa ce m-au prins ungurii si m-au returnat la români! Condamnat s^la un an si jumatate de închisoare (reala),stiu ce înseamna lipsa de libertate si izolarea din cauza expunerii adevarului ,zece zile încatusat si înlantuit,cinci zile refuzând sa traiesc,dorindu-mi plecarea din trup,am refuzat sa manânc si sa beau apa. Atunci am simtit ce înseamna sa zbori,sa fii închis si totusi liber,cu trupul dezhidratat,dar spiritul ELIBERAT ! Azi sunt LIBER CU ADEVARAT,iar interventia si comm. mele au tocmai rolul de a elibera SUFLETELE din ÎNCHISOAREA MATERIALISMULUI,producator de spaime si supusenii lase fata de dumnezeul acestui veac „Mamona”!:)

  Apreciază

  Răspunde

   1. :))) Da plâng si deplâng starea oamenilor înselati de alti oameni …superinteligenti,genii ale raului,care însala o lume întreaga de mii de ani,iar eu,ca si aceste mase ‘turme’ cinzeci de ani am trait cu frica si incertitudine,supus pacatului neascultarii de CEL CE ESTE SURSA VIETII,considerând ca eu pot sa ma descurc fara ajutorul SAU. M-am înselat un jumatate de secol,fraierul de mine ! LUI ÎI VOI MULTUMI CÂT VOI MAI FI ÎN ACEST TRUP DE MOARTE,SI-I VOI MARTURISI IUBIREA LUI CHIAR DACA TOATA LUMEA AR FI ÎMPOTRIVA MEA !:)
    MEREU VOI STRIGA … LIBERTATE, TE IUBESC ! AZI SUNT VIU,CU EL TRAIESC !:)

    Apreciază

 5. Tine bine aceasta „pluta”,cu toate furtunile si cicloanele ce se napustesc asupra ei,este mereu deasupra valurilor,tinuta de o putere nevazuta,necunoscuta de oameni …IUBIREA !

  Apreciază

  Răspunde

   1. Si tu,sa gândesti frumos,
    stai mereu lânga Hristos !
    Nu privi în stânga,dreapta
    caci se spune una alta,
    iar cei tari si curajosi,
    sunt si ei micuti Hristosi !
    Sunt nascuti din Dumnezeu
    prin credinta-n Fiul SAU !
    Frati mai mici,plini de IUBIRE,
    ce s-au rastignit în fire !
    Au murit si-au înviat,
    la cer El s-au ‘naltat .
    Azi traiesc prin Duhul Sfânt,
    eliberati de …pamânt !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s