Abisuri

Sunt în orașul așezat pe munți și văi. Mă plimb în vis. Pe trotuar sub o masă se află o gură de canal. Văd că sub oraș se întinde o mare uriașă rece străbătută de apă ici și colo înghețată. În acea mare căzuse un tânăr băiat și în apa rece se scufunda fără să încerce să se salveze. M-am strecurat prin gura canalului destul de stâmt și înghesuit sub masă și mi-am dat drumul în apă să-l scot pe băiat. L-am mai văzut scurt în lumina care se pierdea înspre abis în întuneric, cu ochii larg deschiși. Gândurile mele au fost: să-l scot repede înainte să înghețe sau să se înnece.
În apa clară dar întunecată m-am scufundat și pipăiam cu mâinile și picioarele să-l apuc de haină sau de o mână să pot să-l ridic. De fiecare dată când dădeam de ceva moale, ieșeam la sufrafață și de fiecare dată aveam altceva în mână: o pătură veche, o salopetă de bebeluș supradimensional, din pluș, încă un obiect.
Știam că trebuie să cobor mai adânc în timp ce începuse să mă prindă frigul. Am găsit o scară din metal de care mă țineam (cu mâinile coborând), de fiecare fuștei, mai jos, mai jos și căutam cu picioarele să-l găsesc, să-l prind.
Când s-a terminat scara am știut că mai departe nu pot să cobor fără să mă pun în pericol și m-am întors la suprafață.
Aveam mintea clară, lipsită de emoție, doar o umbră ușoară de tristețe și regret că nu l-am putut scoate.
Îmi cunosc limitele, știu până unde pot să cobor.
Mă plimb prin orașul așezat pe munți și văi, udă, desculță cu părul fleoșcăit de apa rece. Gândurile sunt clare și calde. Totul e ok. Măcar am încercat.

Reclame

4 comentarii

  1. Interesant și labirintic acest abis, Smaranda. M-a surprins foarte plăcut. Ai redat câteva imagini cu încărcătură simbolică mare și mă întreb… ce transmite, de fapt, acest vis? Cine e tânărul? E o ființă, o idee, o năzuință înecată-n tine?
    Posibilitățile sunt foarte multe.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.