Adam și Eva(2)

Natura este matematică pură. Analiză. Pragmatism.
Îi spunem mama natură dar dacă ne gândim la lipsa emoțiilor, la gândirea curat atribuită lui adam…vedem altfel.
Eram la Nussersee, la două săptămâni după o furtună remarcabilă. Îmi povestise soțul despre ea ca martor la eveniment. Mă plimbam în jurul lacului și m-am oprit în fața unui copac relativ tânăr și sănătos. O creangă groasă a copacului era ruptă de furtună. A fost momentul în care m-am întrebat cum funcționează natura. De ce unele crengi sau copaci sunt rupte și alții nu, ce traseu urmează vântul?
Spre surprinderea mea, mai târziu în liniștea rulotei, natura mi-a povestit. Lucrează după un algoritm matematic. Din toate datele adunate reiese că: acest lucru se păstrează, celălalt nu. Omul a devenit, cu timpul o variablă din ce în ce mai importantă în ecuație, din cauza gândirii emoționale.
În tinerețe, umanitatea era pragmatică, gândea după aceeași logică matematică ca și natura.
Azi ne dezvoltăm gândirea emoțională. Dacă nu ar fi așa am arunca și azi imediat după naștere, rebuturile și copiii incapabili de supraviețuire de pe stânci și bătrânii noștrii ar trebui să se retragă singuri în cimitire, ca să moară izolați de turmă.
Deci iată de ce, probabil prima dată a fost adam.
Gândirea analitică fie că este natura sau cea a omului, poate fi „văzută”,percepută, dar nu o pot descrie. Sunt la fel și una și cealaltă. O entitate gri deschis, individuală și totuși colectivă prin sumă, un tot într-o formulă matematică.

Anunțuri

5 comentarii

 1. Încerc să urmăresc firul deductiv. Am senzația că omenirea si universul nu pot trăi decât ca un tot unitar, așa cum creierul nostru nu pote trăi în emisfere separate, ci doar unitar. Cele două emisfere cerebrale nu sunt atribuite celor două moduri de gândire/rațiune analitică și emoțională?
  Știu, nu se reduce totul la cele două emisfere, căci mai sunt și alte părți ale creierului cel puțin la fel de importante ca acestea. Amintesc aici doar creierul mic și glanda pineală, fiecare cu rolul său.

  Apreciază

  Răspunde

  1. Cu cât mă gândesc mai mult cu atât înțeleg mai puțin. Așa că nu știu să-ți spun mai mult decât am scris. Dacă despic firul în patru se năruie construcția. 🙂

   Apreciază

   Răspunde

   1. Ce am spus eu îmi pare a fi în firul logic al deducțiilor tale, doar că sunt aplicate la concretul fizic al corpului uman, deci al carcasei.
    Construcția nu se năruie decât atunci când unul dintre stâlpii de susținere este șubred sau rău așezat. Zic și eu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s