„Fericiti cei saraci

cu Duhul caci ei vor mosteni imparatia cerului”
Cititorii mai vechi stiu ca, desi nu am studiat biblia, mi-au ramas expresii pe care obsesiv incerc sa le patrund sensul. Asa si cu expresia de mai-sus.
M-am gandit, am intrebat pareri din stanga din dreapta si desi toate erau bune, nu m-am simtit satisfacuta pe deplin.
Ieri pe kabel doku, am avut maraton de documentare despre extraterestrii. Foarte fain facute.
Candva a urmat un documentar despre bine si rau. Aici se vorbea la un momentdat de katari, un ordin calugaresc de prin… nu stiu ce ani care in filozofia lor religioasa spuneau ca lumina si intunericul au intrat in coliziune, dumnezeu a ramas in cer iar satana a creat materia. De atunci se afla in conflict continuu. Deoarece se presupunea din cele spuse de ei ca dumnezeu si satana au forte egale, biserica catolica considera acest fapt blasefemie si dizolva ordinul. Tot katarii spuneau ca oamenii sunt ingeri luati ostateci si inchisi in materie si pentru ca sa se poata elibera de mirajul acestei inchisori si de reincarnarea involuntara, repetata, trebuie sa se dezica de lume (de placerile materiale).
M-am trezit dimineata, la o cafea, gandurile au purces la acel documentar, apoi mi-am amintit de un articol al lui „christian7” in care spune Isus ca pentru ca sa intri in imparatia cerului trebuie sa te dezici de lume.
De acolo, am avut in fata expresia de mai-sus si am avut impresia de „aha!”, care acum in fata ochilor arata asa: fericiti cei saraci, cu duh, caci ei vor mosteni imparatia cerului.
Sa te dezici de lume nu inseamna neaparat sa te retragi in munti sau sa traiesti lipit pamantului de sarac ce esti, ci de dependenta fata de obiecte, bani si oameni. Sa vezi casa, masina, banii ca pe niste obiecte utile, fara importanta exagerata pe care le-o dam probabil acum. Dependenta emotionala de oameni odata dizolvata, ramane bucuria si dragostea.

Reclame

6 comentarii

  1. Lumina și întunericul în forțe egale? Oare credințele asiatice nu asta spun? Nu ele ne aduc celebrele imagini în care Yin și Yang sunt reprezentate perfect egale și întrepătrunse? Iar, dacă mă gândesc bine, chiar si în biblie găsim bine reprezentată lupta între bine/rău, lumină/întuneric. Trebuie doar să privim cu atenție si să alegem de care parte ne așezăm, cea a luminii sau nu.

    La mulți ani fericiți și sănătoși, Smaranda!

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s