Aliaţi

În visul acela aflu că persoanele rămase fără ego primesc din oficiu doi străjeri: un războinic al luminii la dreapta şi un războinic al întunericului la stânga.

Reclame

8 comentarii

 1. Întrebare-ntrebătoare. De ce doi străjeri, unul al luminii și altul al întunericului? Știu, nu există lumină fără întuneric și reciproc. Dar dacă am reușit să scăpăm de ego, suntem „între ape” sau suntem în ambele, lumina și întunericul?
  La bunul simț aș spune că suntem în ambele, câte puțin în fiecare, dar simțul meu se poate înșela.

  Apreciază

  Răspunde

  1. Scindarea în bine şi rău poate avea loc doar în minte, zic eu. Aminteşteţi de ideea că planeta nu i locuită de oameni. Mai există separarea? Străjerii pot fi ceva de gen portar la cele două părți.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Abia acum îmi iau seama, căci întunericul nu este decât lipsa luminii.
    Scindarea bine-rău este într-adevăr numai mentală, urmare a comparațiilor și, la fel ca în cazul luminii, răul reprezintă, în fapt, lipsa binelui, iar binele ar trebui să fie starea naturală, primordială a omului.
    În cazul exemplului ales de tine, țeava se desparte în două, pe una continuând să curgă apa, dar pe cealaltă nu. Iar străjerul întunecat poate fi asemuit ispitei, permanent prezentă.

    Apreciază

   2. Trebuie să fiu conştientă că nu pot explica ceva ce depăşeşte mintea şi condiţionările ei, ceva ce nu am trăit sau prea scurt şi trebuie să fiu conştientă că şi dacă aş fi trăit mai mult fără minte şi aş încerca să explic, celelalte minţi nu au cum să inţeleagă. Cu mintea ce o avem nu avem cum să trăim percepţii dincolo de ea şi dacă totuşi am experimenta nu am înţelege. Mi a trebuit mult să mi dau seama deşi teoretic stiam de la alţii că inexplicabilul nu poate fi explicat.

    Apreciază

   3. Sunt conștient că nici măcar explicabilul nu este înțeles de toată lumea la fel, pentru că avem tipare de gândire diferite, deci și percepțiile diferă.
    Eu mă bazez pe subconștient, care știe mai multe decât mine, așa că unele lucruri „le simt” mai mult decât le raționez. Probabil că tu ai trecut demult de senzațiile acestea.
    Revenind la exemplificare, întunericul nu mai este întuneric dacă apare fie și un firicel de lumină. La fel și în domeniul bine-rău. Răul se propagă dacă oamenii fac rău, dar el se propagă chiar și atunci când oamenii „nu fac nimic”. Deci trebuie să facem bine, fie el și cât de mic.
    Nu toți pot fi inițiți, dar cei puțini care sunt, îi pot ajuta pe cei mulți să păstreze calea cea bună. La fel se petreceau lucrurile și în vremurile de demult.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.