Tren

Visez des cu trenuri. Ba n-am bilet, ba am urcat într unul greșit, etc. 7 ani la rând visam în februarie situația economică a germaniei: trenul în care eram eu era comerțul, marfarele era industria, cisternele energia, combustibil. Anul acesta coborâsem din ” comerț ” și urcasem într un tren negru, clasic, unde mulți oameni stăteau înghesuiți în picioare. Agenția de șomaj ( știu acum) din care am coborât repede că nu mi a plăcut.
Alt vis însă m-i s-a părut interesant și aici aș avea nevoie de părerea voastră.
Eram ca într o stație de metrou subterană, pe peron. Stația era curată, lucrată în marmură albă. De la stânga spre dreapta curgea un tren modern, alb care nu se oprea niciunde, venea din totdeauna și mergea în totdeauna. Urcarea se făcea din mers căci trenul rula foarte lent și vagoanele erau deschise unele în altele și nu aveau uși ci doar deschideri de acces nelimitat.
Pe peron mai era un singur călător care s-a prins de bara unei deschideri și a urcat cât se poate de natural în tren.
De câte ori mă apropiam să urc mă lua cu amețeală și frică și mai lăsam un vagon să treacă în timp ce gândeam că frica nu este îndreptățită din moment ce trenul merge așa încet.
Am urcat cu spatele în tren. La intrare era o platformă rotundă care m-a întors cu fața la interior. Eram singură în vagonul elegant. Pe jos o mochetă moale, pufoasă de un albastru foarte frumos
Tot vagonul era albastru, mai puțin cele două fotolii elegante și cele două paturi care erau albe. Mă simțeam că într un salon de spa.
Interpretări?
Cine are vreo idee?

Reclame

24 de comentarii

 1. Trenul și apa sînt adevărate forțe, la care omul nu-i poate face față de unul singur. Trenul mai indică și o schimbare (sau o trecere), prin ideea de călătorie, iar faptul că a venit sub forma unei ape, cred că înseamnă că schimbarea e una de durată, curge spre infinit, cum scriai și tu. Una cu care au se confruntă toți oamenii (de pe peron), și pe care fiecare o face în felul său. Dacă atmosfera din tren era primitoare, înseamnă că nu aveai motive de ce să te temi, doar scaunele albe ieșeau din peisaj, dar astea or însemna imprectibilitatea, una din proprietățile schimbării. Ar mai fi contat un pic și dacă apa era limpede sau nu. Asta ar indica felul în care vine schimbarea (eventual ce aduce).
  Scriu ce mi-a venit, nu mă lua prea mult în serios 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Bănuiesc că este vorba de o schimbare, ceva ce trebuia să permit fără efort și de frică n-am făcut decât cândva, indirect.
   Trenurilor le dădeam o semnificație concretă până la acest vis: erau gări, stații, vagoane , controlori, etc. Logica obișnuită, învățată. Un tren infinit fără vagoane bine definite, fără uși ce se închid-deschid, fără oprire? Nou. Neașteptat.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

 2. Da, în orice caz, e vorba de ceva scos din contextul obișnuit. În vis, trenul nu mai e tren, e altceva, o picătură personală pe care doar tu o poți descoperi pentru că te conține. Oricum, fascinantă raportarea tren-apă. Și noi suntem apă, dintr-un anumit punct de vedere.
  Nu e greșit să fii poetică sau să explici poetic un vis, visele conțin multă poezie și viceversa 🙂 Mie-mi place mult să le interpretez, nu știu cât îmi iese, dar căutarea merită tot, la fel ca-n viață, contează călătoria, nu destinația

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

 3. Trenul acesta poate reprezenta viața, într-un continuum teporal.
  Albul poate fi legătura ta cu lumina, cu energia benefică la care te racordezi uneori.
  Urcarea ta în tren… poate o trecere spre alt nivel. Cumva despre asta spui și tu, o trecere de care nu trebuie să-ți fie frică, ci trebuie să o lași să se petreacă de la sine. ândește-te la faptul că, odată urcată, platforma s-a rotit și ți-a schimbat poziția fizică (?) față de tren. Deci iar schimbare.
  Dar eu nu am talent de tălmăcitor de vise, pentru că eu însumi nu visez, deși poate că doar uit instant ce anume am visat.

  Apreciază

  Răspunde

   1. Poate fi întoarcere spre interior, așa cum, la fel de bine poate fi o nouă perspectivă a întregului, către care, până acum ai stat cumva cu spatele. Eu mai degrabă către această din urmă variantă aș merge, căci spre interior tot privești destul de des, altfel nu ai fi reușit să arzi și să înlături atâtea si atâtea care-ți stăteau ca piedici.
    Transformarea pare a fi de anvergură, căci totul aste schimbat față de cum le vedeai/interpretai până acum. Poate că treapta pe care vei păși este una foarte importantă, de care nu știai până acum, despre care nu ai simțit nimic, fiind ca un fel de umbră, dar invizibilă de acolo unde te afli acum. Cred că separația între anumite niveluri este totală, comunicația fiind posibilă doar într-un singur sens, de sus în jos, dacă se poate spune așa. Sau în orice caz, de jos în sus drumul informațional nu se poate vedea. Nu uita, platforma ți-a devenit prezentă/vizibilă doar în momentul în care te aflai deja pe ea.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Avantajul dicuției „în colectiv”.
    Te aflai la metrou, deci nivel inferior, dar după părerea mea nu este așa, căci metroul a apărut mult după apariția trenului, așa că este superior. Iar apoi, modelul garniturii de tren indică evoluție și modernitate, deci din nou nivel superior. Totul în visul tău indică superioritate față de cum visai înainte trenurile, deci clar se modifică semnificațiile.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Visele sunt în cel mai bun caz dorințe refulate extrem de rar au vreo legatura cu realitatea trecuta, prezenta, sau viitoare. Ca e vorba de trenuri, la mine era sigur semn de mare oboseală cand visam asa ceva. Poate mi se trage din copilărie cand mersul cu trenul însemna plecarea la mare si călătoria dură o vesnicie, nu neaparat din cauza ca eram nerăbdător să ajung!

  Apreciază

  Răspunde

  1. Cele mai multe vise sunt așa cum spui. Unele sunt comunicări ale subconștientului, trenul la tine oboseală, subconștientul se folosește de limbajul personalizat prin experiențele personale.
   Dar mai există și visele premonitorii ca și comunicare cu spiritul sau și subconștientul planetar. Acestea sunt mai rare. Zic .

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.