Program

de autoreglare demografică, este numit de zei.
Consecința suprapopulării demografice pare că este coaptă.
Pentru noi va fi șocant, pentru planetă va fi ca un suspin de ușurare.
Îmi amintesc că acum 3 ani am recomandat fostului angajator, prin reprezentantul de atunci, să se îngrijească de puncte de fabricare a pantofilor, în Europa. Probabil că au râs cu amabilitate de mine, vânzătoarea cu idei trăznite.
Om trăi și om vedea.
 

Reclame

11 comentarii

 1. Nu știu dacă să o pun pe seama zeilor, dar programul acesta lucrează mereu. Poate cu unele intermitențe.
  Ca o părere personală, de fiecare dată cei care se simt și sunt puternic legați de pământ și natură, au scăpat de „sita” care cernea, demografic, pământul. Poate mai puțin în perioadele de război, când lumea a fost luată „la grămadă”.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Presupun un conflict de anvergură în est.
   Nu cred că pe planetă vor locui pe termen lung mai mult de 6- 7 miliarde de umanoizi. Am senzația că cu cât crește numărul de locuitori cu atât mai rapid scade media de competență intelectuală, emoțională și spirituală. Dar poate mă înșel.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

   1. Aici sunt tentat să-ți dau dreptate, căci apare o luptă exacerbată pentru supraviețuire, așa cum tot exacerbată este și lupta pentru putere, pe care o vedem peste tot în jurul nostru. Într-o astfel de luptă, intelectul nu mai face altceva decât să realizeze strategii distrugătoare, iar emoționalul nici măcar nu mai are ce căuta.
    Pentru noi, ceilalți, lucrurile stau tocmai invers, emoționalul și itelectul sunt la prim rang, în sensurile lor reale. Dar câți suntem noi?

    Apreciat de 1 persoană

 2. Există și teoria conform căreia resursele pământului sunt mai mult decât suficiente dar,datorită sistemului bazat pe consum (lipsa calității) și risipă (aruncarea surplusului, pentru menținerea prețului ), pare că nu avem suficient pentru susținerea unei populații atât de numeroase…….Ideea e că se aruncă mai mult decât ar putea consuma cei care duc lipsă, ceea ce nu reprezintă un punct de interes, bineînțeles, pentru cei de la butoane, haosul și dezbinarea fiind mult mai atractive pentru aceștia, asigurându-le poziția…..

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

  1. Vin și eu cu o completare, posibil eronată, deși sunt destui care susțin și această variantă. Fără inginerie genetică si fără utilizarea unor substanțe de sinteză drept îngrășăminte sau acceleratoare de productivitate, solul nu poate alimenta o populație așa de mare, mai ales că avem un spor pozitiv al populației. Nu este productiv să gândim nici la alimente de sinteză, căci acestea nu cred să ne poată aduce energia natural necesară. Se spune că maximul ar fi undeva la 6 sau 7 miliarde de oameni, deci o limită deja atinsă. Veți spune că, la o exploatare intensivă a rezervelor din mări și oceane etc. … Dar să nu uităm că putem consuma doar surplusul, fără a dezechilibra ecosistemele, oricare ar fi acestea. Cred că aici este problema.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Nu pare deloc eronată. Dacă însă mă gândesc la continentul African care este enorm de mult mai mare ca europa și la câți oameni flămânzesc acolo, cel mai mult pentru că potențialele nu sunt folosite decât într un procent foarte mic.

    Apreciază

   2. Dar cât deșert sau zone infertile? Uiți că Egiptul se baza pe revărsările Nilului pentru a putea face agricultură?
    Apoi, trebuie ținut cont că în zona Amazonului s-au făcut și încă se mai fac defrișări pentru a extinde zonele agricole? Și fără păduri ce facem? De acolo ne vine oxigenul! De aceea spuneam de păstrarea echilibrului ecosistemelor, inclusiv cel planetar.
    E foarte complexă problema aceasta.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Cum rămâne, spre exemplu, cu ,,grânarul Europei,, care, acum este pârloagă, cum se spune pe la moldoveni, și cu multe alte locuri și lucruri nefolosite și, unele, chiar nedescoperite, încă?
    Cred că ideea că am ajuns la fundul sacului este indusă prin manipulare, ca și multe alte idei, idei care ne mențin într-o stare de frică, în beneficiul celor care nu ne-ar putea ține în frâu și la propria dispoziție, dacă am fi liberi……………………… ,,Cunoaște adevărul………………………………………………………………!,,

    Apreciază

   4. Cum spuneam mai sus, problema este deosebit de complexă și nu este posibil de discutat pe bucățele.
    Da, țara noastră ar putea hrăni, prin cultură clasică, circa 80 de milioane de oameni. Știu, azi sunt destule suprafețe de teren lăsate pârloagă (tot așa se spune și pe la noi, prin vechiul regat), dar la fel de adevărat este că unele suprafețe sunt cultivate pentru industrie, nu pentru alimentarea populației. La fel se întâmplă și în alte state, unde din produsele câmpurilor se fabrică un carburant zis „ecologic” pentru automobile.
    Problema hranei este una globală, iar nu una locală. Nu putem vorbi doar de Africa sau numai de o anumită parte din Asia.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.